петък, 27 ноември 2009 г.

Романтичните комедии...Защо си причинявам това???


Принципно обичам да пиша само за филми, които са ми харесали. И все пак мъчението, което си причиних през изминалите дни, е прекалено голямо, за да остане несподелено. От известно време насам имам наглото желание да намеря хубава романтична комедия, т.е. филм, който е романтичен и е комедия. Много искам. За три поредни дни гледах филмите The Proposal, Serendipity и The Accidental Husband, които бяха от отчайващ по-отчайващ. Всъщност трудно бихме могли да говорим за градация - филмите просто бяха еднакви. Еднакви безизразни мъже с розови ризи и празни погледи; еднакви глупави шегички; еднакви пейзажи от Ню Йорк; еднакви слаби жени с високи токчета и изкуствени усмивки (Ума Търман е изключение, но дори и тя беше вкарана в жанра, което вече си е престъпление).

Сюжетът и в трите филма почива на едно и също основание. Имаме стилна и успяла жена в големия град, която има всичко, което поиска, но не и любовта на живота си (тук вече е повече от ясно, че филмът е правен за жени). Любовта на живота й, разбира се, е най-неподходящият (на пръв поглед!) мъж, който е нагъл грубянин, но се оказва добър, честен и страстен носител на традиционните американски ценности. Всъщност ето няколко правила, ако искате да бъдете примерни героини на романтични комедии. Чела съм подобни закони за екшъните, ако някой е попадал на такива за романтичните комедии, ще съм благодарна да ме допълни ;)

1. Вашият приятел е успял адвокат, издател или лекар. Той е висок, млад, красив, богат, чаровен, разбира ви, дори когато му изневерявате, и иска да се ожените на мига. Оставете го! Той не е за вас и не може да разбере дълбоката ви вътрешна нужда от приключения и "искра" в живота.

2. В 5-тата минута на филма се запознавате абсолютно случайно с някого. Той мирише лошо, нахален е и е груб с вас. Това е вашият човек! Всъщност той е добряк и симпатяга и вие сте тази, която ще събуди благородната страна у него.

3. Има няколко сигурни начина да се влюбите: да помолите някой да се прави на ваше гадже пред родителите ви, да се омъжите за зелена карта, да сте вече случайно омъжена поради грешка в компютъра. Колкото и да мразите фиктивния си съпруг, в края на филма ще го обикнете повече от всичко.

4. Има няколко задължителни локации, през които всяка влюбена двойка трябва да мине: покрива на някоя висока сграда в Ню Йорк, особено ако е вечер и има фойерверки; Сентрал Парк, където Мъжът ще ви разкаже за детството си; на улицата под дъжда.

5. Никога, никога не отивайте при любимия си при добри метеорологични условия! В целия филм има един дъждовен ден и това е денят, в който с прозрачна блуза отивате в дома на любимия, за да му кажете, че го обичате. Той винаги е загрижен за вас и предлага да свалите мокрите дрехи, за да ги изсуши. Не си правете илюзии: никой не се интересува от съдбата на дрехите. В следващия кадър вече се разхождате по мъжка риза из апартамента и правите закуска.

6. Ако решите в крайна сметка да отмените сватбата си с прекрасния, разбиращ и чаровен приятел, не го правете месец, седмица или дори няколко дни по-рано. Изчакайте последния ден. Изчакайте да се съберат гостите. Поговорете си сърцераздирателно с баща си за детството и всички неизказани неща между вас. Сега вече може да развалите сватбата спокойно. Всичко от инсцениран пожар до просто бягство ще свърши работа.

7. Най-накрая сте с Мъжа на живота си. Прегръщате се и се целувате. Това обаче НЕ ТРЯБВА да става насаме. Желателно е да има поне 40 човека наоколо, които да ви гледат със съучастнически усмивки, да намигат, да се радват и най-вече да ви ръкопляскат в края на филма.

Сега вече вие сте една истинска героиня на романтична комедия. Единственото, което ви остава, е да се опитате да приложите тези съвети в живота. Ето това вече би било интересно за гледане.

22 коментара:

  1. Love Actually - коледно (има специална коледна песничка) романтична (основно) комедия (в по-голямата си част). Разлика със споменатите от теб филми е в това, че въпросният е английски и аз съм го гладал :)

    ОтговорИзтриване
  2. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  3. Старият рокаджия в Love Actually е култов образ! Между другото Love Actually, "Четири сватби и едно погребение" и "Нотинг Хил" са сред малкото добри романтични комедии и всички са писани от един и същ автор: Ричард Къртис.

    ОтговорИзтриване
  4. ето и страницата му в IMDB ;) http://www.imdb.com/name/nm0193485/

    ОтговорИзтриване
  5. Юлия, подходът е грешен. Американците имат тъп хумор => тъпи комедии. Виж английските комедии са друга бира.. Вземи повечето филми на Хю Грант, брилянтни романтични комедии. Дневникът на Бриджит Джоунс, също. Дори The Holiday, който е 1/2 американски, 1/2 английски става.
    Последно гледах The boat that rocked (също, оказа се на Къртис, btw), когато свърши филма исках веднага да си го пусна пак. :)
    Aз харесвам и скандинавски хумор - The boss of it all на Lars von Trier, например.

    ОтговорИзтриване
  6. Абсолютно съм съгласна за англичаните и английския хумор. Да не забравяме и "Риба, наречена Уанда". Проблемът е, че тези филми вече сме ги гледали, а американската индустрия, която има финансовата възможност да произвежда повече нови комедии, реално от 10 години насам предлага един и същ филм в много различни варианти. И въпреки това има и изключения - Нищо за губене (Nothing to lose) е една от любимите ми комедии и е американска.

    ОтговорИзтриване
  7. Мхм, изключения колкото искаш - Хубава жена определоно е едно от тях (за мен). Дяволът носи прада, също.
    Истината е, че аз не съм гледала нито една тъпа романтична комедия, защото толкова се плаша от жанра, че гледам само след препоръки, гледане на откъси и четене - в IMDB.com
    Като резултат съм пропуснала Нищо за губене, което мисля да поправя незабавно.

    ОтговорИзтриване
  8. ще ме прощавате, но The Boat that Rocked нямаше нищо общо с романтична комедия, а беше просто комедия.
    И честно казано имаше доста сбъркани послания към женската част от публиката и къде й е "мястото" в рока.
    Мерси много.

    Колкото до американските комедии... права си. Тежко е...
    От друга страна, правилата, които изброи са много, много верни.
    Но мисля, че това, което пропусна да споменеш е, че очевидно интелигентните, емоционално зрели, красиви мъже са много мразен вид в Америка.
    Те са новите нърдове/смотаняци.
    Героите са по-излъскана версия на "селянчето, което идва и спасява принцесата". :) Те може да са тъпи, ограничени, неадекватни, емоционално инфантилни, груби, шовинисти, но това не им пречи да омаят главната героиня с... Ъ??? С какво точно?
    С липсата си на мозъчни клетки?
    Ето това е мистерията на романтичните филми.

    ОтговорИзтриване
  9. Хехе, романтичните комедии като че ли наистина следват два основни модела: 1) Пепеляшка и 2) Келешът и царската дъщеря.. Явно сега сценаристите са във втората фаза ;) А поне според филмите, героите печелят героинята с това, че са непредвидими, неуравновесени и безотговорни. Като се има предвид обаче, че в България 95% от мъжете са такива, по-интересно е как да разпознаваме останалите 5 процента ;)

    ОтговорИзтриване
  10. Много коментари, ама и аз нещо да кажа. По точно, Джули, да ти препоръчам, ако не си гледала, "Дон Камило" от 1952. Много модели любов има в този филм - между мъж и жена, учител и ученик, между приятели, дори има любов между Бог и човек - но филма не е романтичен. Готиното е, че всички, които се обичат, се и карат. Дори Донът се опитва да спори с Бог, но плахо и веднага след това се смирява. И Бог се кара на Дон Камило, но любовно. Филмът не е и комедия, въпреки че е много смешен. Смееш се, ама от щастие пред самия живот. Защото това е живо парче живот, не просто филм за живота. В главната роля е Фернандел.

    ОтговорИзтриване
  11. Хей, благодаря за идеята. На нас с тебе ни е тръгнало да си препоръчваме комедии;) Не само не съм го гледала, но и ми звучи като нещо, което би ми харесало. Ще го изгледам и ще пиша с впечатления :))

    ОтговорИзтриване
  12. Няма да се науча да коментирам зададената тема и това е.
    Коментирала ли си (гледала ли си) Notes of a scandal?
    Ето филм, който ми вдигна кръвното.
    Както започна супер интересно и ми хареса разказвачката и...
    Това във връзка отношения учител/ученик.
    Хвърли един поглед като имаш време (пиши мейл) и да сравним бележки. :)

    Колкото до хубава рмантична комедия, напъвам си мозъка и не успявам да се сетя.
    Баси... как дефинираме романтична комедия, която става?
    Обичам те, Париж?
    То имаше нотки на комедия..
    Хич? (То пък си имаше други кусури...)
    Прегледай този списък, само според мен ли 99 процента от изброените филми не просто не стават, ами са ужасни?
    http://en.wikipedia.org/wiki/Romantic_comedy_film

    ОтговорИзтриване
  13. Ще се радвам да напишеш нещо, ако ти хареса.

    ОтговорИзтриване
  14. Хмм, "Обичам те, Париж" не беше лош, но проблемът при събирането на късометражни филми в един филм е, че в повечето случаи само два-три от 10 изобщо си струват гледането. Останалите са упражнение на тема. Същото усещане имах и с All the Invisible Children, за който имах страхотни очаквания, а малко ме разочарова. От този тип филми като че ли Tickets(2005) на мен най-много ми допадна - много човешки и личен, особено футболните фенове накрая :D А за списъка от Уикипедия си абсолютно права - с няколко изключения може официално да бъде прекръстен на "стената на плача" ;)

    ОтговорИзтриване
  15. Абсолютно съгласен с "формулата" и изводите. :)
    Придържам се към комплиментите за Ричард Къртис и бих добавил любими заглавия като: As Good As It Gets, French Kiss и Groundhog Day. В близките месеци определено не съм попадал на нещо класно в този жанр.
    P.S. По отношение на оформлението на блога, забелязах, че менюто, стоящо по принцип вдясно, се появява след текста отдолу, което сигурно се е случило след като си задала на променливата startSide стойност justify. За да избегнеш този "ефект", върни стойността на left и в блока #outer-wrapper, промени text-align на justify. :)

    ОтговорИзтриване
  16. As Good as It Gets е страшен филм! Бях забравила за него.. Между другото попаднах и на една датска романтична комедия, която е много сладка: Италиански за начинаещи (Italiensk for begyndere) Много я препоръчвам:) А по отношение на оформлението на блога, и мен ме измъчва това разместване. Блогът се изплъзна от ръцете ми и заживя собствен живот, а аз напълно затвърждавам клишето за жените и технологиите и нямам идея как да го оправя. Но ще пробвам този вариант;) Дано стане.

    ОтговорИзтриване
  17. Хмм да се включа и аз.. малко късно но мисля че си заслужава.Аз също не съм фенка на романтичните комедии, но имам един изключително любим- "P.S. I love you" Наистина се надявам да ви хареса :)

    ОтговорИзтриване
  18. Пробвай този
    http://www.imdb.com/title/tt0371589/plotsummary

    Според мен е наи-добрата романична комедия, хмм не е американска разбира се, норвежки е:)

    ОтговорИзтриване
  19. благодаря за идеята, ще го гледам! май не съм гледала норвежки филм досега, така че това ще е добро начало ;)

    ОтговорИзтриване
  20. И аз малко късно ще се включа...защото сега започнах да ти четя блога...от старите към новите теми...
    С 2 ръце ти препоръчвам "Love me, if you dare" 2003г, с невероятната Марион Котилар
    http://www.imdb.com/title/tt0364517/
    Малко клиширано звучи, за прерастващата любов между приятели от началното училище...но всичко е толкова различно, преразказано и развиващо се по съвсем, съвсем различен начин...през цялото време каквото и да очакваш...просто всичко е толкова изненадващо...няма ги тези, лигавщини, няма я излишната драми...
    Не е някаква страшна комедия, но въпреки това я има...
    Ааа и филмът е френски.
    Иначе наистина е пълно с такива романтики, в които винаги първо се запознават, после се влюбват, после се скарват и накрая happy end...
    По принцип такива филми гледам само, когато вече или не си намирам нищо интересно, или ми се гледа нещо колкото да мине времето...

    ОтговорИзтриване
  21. хей, знам го този филм, наистина е много добър! мисля, че Марион и Гийом Кане, който играе мъжката роля, са двойка и в живота - явно са се предизвикали сериозно ;)

    ОтговорИзтриване
  22. How to enter the Wizard of Vegas Casino: A Caucasian's Guide
    If you or someone you know 안산 출장안마 is 화성 출장샵 a Caucasian, 아산 출장마사지 your first instinct would be to speak with someone in 나주 출장안마 their own environment. It is important 경상북도 출장샵

    ОтговорИзтриване