неделя, 10 април 2011 г.

Колко си хубава! Господи, колко си виртуална!


Love.net е лесен, лек и необвързващ. Като скъпо капучино със сърчице, направено от пяна. Като сайт, който разглеждаш между другото. Като добре подредена хотелска стая. Филм за почивка, не за нощувка. Да, историите са предвидими. Да, сценарият не е свръхфилософски. И какво от това? Защо всички филми трябва да са дълбоки, сеизмични и разтърсващи? Love.net е идеален за събота вечер в киното без претенции, псевдоинтелектуални терзания и семиотични драми.

Какво ми липсва във филма? Липсват ми електричество, искра, радиация. Това е отвсякъде обезопасен филм. Лъскав като перли върху розова рокля. Новичък като червен джип. Ламиниран срещу реалността като паркет в архитектурно списание. Това е добър филм, защото няма рискове в него. Нищо не може да го издраска. Но по същата причина не е и много добър. Следвана е формулата на средния американски филм - куртизанката се влюбва, изневеряващият мъж преоткрива жена си. Имаме и гейовете от редакцията на списанието за колорит и артистично присъствие. Циничният шеф. Колежката гаднярка. Журналистът скептик. Това са образите, поръчани от каталога на Холивуд. Ние просто ги пренасяме в контекста на съвременна София. Чуждата формула се спазва до съвършенство и именно в този смисъл филмът е добре издържан. Но няма творчество, няма разрив, няма издраскване.

Героите се плъзгат плавно и замислено из един град без търкания и проблеми. Но чия София виждаме във филма? Ако гледате първо "Източни пиеси" и после Love.net, рискувате да получите градска шизофрения. Първият филм показва главно крайните квартали, панелената, нощна и тревожна София. Love.net напротив уверено се движи около Народния театър - през кафето зад Двореца, Гранд Хотела, малко Витошка за цвят и отскачане до Син Сити. Богаташката, скъпарска красива София. И малко туристически Пловдив. Пошегувахме се с приятели, че ако филмът има продължение, не се знае къде ще снимат. Всичко що-годе лъскаво от града вече е уловено за съдзаване на впечатление за висока класа. Но София не е този град. Тя е също бедна, сива и очукана. Тя е театърът И панелките едновременно. Тях обаче ги няма в Love.net. Както и всички, които не са Богатеви. Сивотата е изрязана от филма, както и реалността.

Много се коментира рекламата във Love.net. Но това не е толкова важно - в крайна сметка филмът трябва да се финансира по някакъв начин. Истински тревожното е идеализираната комерсиализация, която виждаме в самия сценарий. Не това, че индиректно рекламират Нес Кафе, а че индиректно рекламират един кух, пластмасов живот на кредитни карти. Колко от нас живеят като героите на този филм? Гледайки го, осъзнах, че в София има паралелен свят на джипове, тревожни женски разговори в скъпи кафенета и вечери със суши. И този свят е далеч по-виртуален за мен от Интернет. Кой вечеря вкъщи суши, за Бога? Разбира се, има такива случаи, но колко ли са те?

Героите на филма живеят в един свят, който за нас - редовите хора - остава само виртуален. Можем да го гледаме, но не и да пипаме. Нещо като стрийптиз пред уеб камера. Стрийптизът на (ново)богаташкия идеал на киноекрана.

Най-страшното е, че надали е нарочно. По-вероятно режисьорът просто е искал да направи естетски стилен филм. И е снимал на хубавите места. И му се е получило. Филмът прилича на западните. Защото трябва да наподобим стандарта на живот от вносните филми. Love.net иска да е шарен и готин. Като дрешка от Мола. Той иска да бъде модерен, нацупено-секси скандален. Това е профилът, с който се надява да спечели любовта на публиката. Или поне незангажираща връзка с нея за малко пари.

Кое според авторите на филма е готино? Първо и преди всичко, англичаните - ако няма английска реч поне за малко, филмът ви е обречен. Нищо не придава западен чар на лентата, колкото английски чичо в епизодична роля (вж. "Мисия Лондон"). Второ, скъпите заведения и лъскавите кафенета. Трето, секс - сексът продава. Това знаят както хората в сайтовете за запознанства, така и продуцентите.

Начинът, по който искаш да представиш себе си, говори за теб повече от всичко друго. Всички се смеем на кифлите, които се снимат в огледалата, именно защото това е основният им начин да представят себе си. Аналогично, начинът по който Love.net изгражда своя виртуален профил, говори много за идеите на авторите му и състоянието на българското кино. Писнало ни е от депресиращи филми за мутри и наркотици (време беше). Искаме да правим кино в стил холивудска романтика (няма лошо). Но на мястото на мутрите е дошъл добре облеченият хайлайф. Възмутените от преразпределението на парите псевдоинтелектуалци на киното от 90-те, са заменени от практичните и модерни мениджъри на 2000-те. Преходът е направен. Capitalism: A Love Story. Киното е осъзнало, че вместо да мрънка, може да продава себе си за пари. Виртуалната любов (се) продава.

Love.net е виртуална авантюра, за която си плащаме. Без въпроси, без опознаване. Бърза история с ясна развръзка и после забравяме. Лесен и приятен филм. Мрежата лови само пари. Любовта се изплъзва през дупките й. Повтарям: няма лошо. Имаме нужда и от такива филми. Но колко е хубав животът в Love.net! И Господи, колко е виртуален!


6 коментара:

  1. Много точни наблюдения,с които съм напълно съгласен. Джули, ще разрешите ли да публикувам тази рецензия в http://drugotokino.bg, като посоча източника, разбира се.
    Още веднъж поздравления за чудесния текст.
    Ваш почитател, Кастел

    ОтговорИзтриване
  2. здравейте, почитателството е взаимно;) охотно разрешавам :))

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря. Може да изпращате и други неща по мейла krasi_kastelov@abv.bg

    ОтговорИзтриване
  4. Ще се чувствам леко ограбен откъм резюмето, ако никъде не се спомене култовата актьорска игра (!) и по-конкретно: сцената, в която майката бие моториста и го хули (!) с такъв плам и такава жар, че неохотно осъзнавам как тялото ми неволно, без да се допитва до разума, подскача от седалката и започва да ръкопляска възторжено, О!БОЖЕ!, класика-in-the-making! :D

    ОтговорИзтриване
  5. Джули здрасти,
    може ли да актуализираш
    стария ми адрес за кино-ревюта Camera Obscura в блогрола си с новия адрес и име movies.bg?
    Мерси:)

    Сори че пиша на коментари, но не видях мейул за обратна връзка

    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  6. здравей, вече си актуализиран ;)))

    ОтговорИзтриване